Kuljetus Maksuton toimitus Nopeat toimitukset Alimman hinnan takuu Maksa laskua Laaja valikoima

Vapenskåp

Vilka vapenskåp är godkända i Sverige?

Alla vapenskåp som är tillverkade efter 1993 och har klassningen SS 3492 eller SSF 3492 är godkända för förvaring av vapen. Alla godkända vapenskåp har en klassningsskylt på insidan av dörren där det bland annat framgår skåpets modellbeteckning, fabrikat och klassningen SSF 3492/SS 3492. Om vapenskåpet saknar denna klassningsskylt är skåpet inte godkänd.
Värdeskåp med klassningen EN 1143–1Grade III är också godkända som vapenskåp. Dessa skåp anses dessutom ha en högre klassning och inbrottsskydd och är därmed godkända för 40 poäng.

Hur många vapen för jag förvara i mitt vapenskåp?

Alla vapenskåp som är godkända enligt den gällande normen SSF 3492/SS 3492 ger en godkänd förvaring upp till 20 poäng. Varje gevär räknas som 1 poäng, pistoler som 2 poäng och automatvapen som 4 poäng. Så i teorin kan du förvara upp till 20 gevär eller 10 pistoler eller 5 automatvapen, eller en blandning av dessa i ditt vapenskåp. Men man får också ta hänsyn till skåpets volym och hur många vapen som man har tillstånd för.

Vapenskåp/Värdeskåp med klassningen EN 1143–1 Grade III har 40 poäng. Dessa skåp köps oftast av skytteklubbar, vapenhandlare, polisen eller andra som har större antal vapen.

Hur ska ammunition förvaras?

Även ammunition ska förvaras i ett godkänt vapenskåp enligt SSF 3492/SS 3492.

Måste jag bulta fast mitt vapenskåp?

Alla vapenskåp som väger under 150 kg behöver bultas fast i antingen vägg eller golv. Det går också att vikta upp skåpen så att man kommer upp till 150 kg. Detta gör man antingen genom att lägga vikter eller andra saker i skåpet (vapen och ammunition räknas inte), eller genom att bulta fast skåpet på en betongsockel så att skåpets totala vikt blir minst 150 kg.

Kan jag ha mitt vapenskåp i garaget?

Enligt lag ska dina licensierade vapen förvaras i ett vapenskåp som finns där du är folkbokförd. Om garaget är kopplad till ditt hus får du förvara vapenskåpet där.

Får jag borra hål i mitt vapenskåp?

Nej, man får inte borra några nya hål eller göra andra ändringar i konstruktionen. Göra man ändringar kan skåpet förlora sin SSF 3492 klassning.

Får jag ha vapenskåp i fritidshus?

Vapen ska förvaras där man är folkbokförd, men det går att tillfälligt förvara sina vapen i ett fritidshus t ex under jakten. Vanligtvis brukar då de flesta äga två vapenskåp, ett som man har i sin permanenta/folkbokförda bostad och ett som man har i sin sommarstuga/fritidshus. Om vapen förvaras utan uppsikt behöver de vitala delarna förvaras separat.

Hur är det med försäkringar på mitt vapenskåp? 

Det är din hemförsäkring som gäller för ditt vapenskåp under förutsättning att skåpet är placerat i bostaden.

Sinun tavarasi

Ostoskori on tyhjä

    Kokonais: 0